Zorg- en Veiligheidshuis Hollands Midden
(ZVH HM)
Sinds 1 januari 2021 hebben we in de regio Hollands Midden officieel een Zorg- en Veiligheidshuis. Dit is gevormd door een samenvoeging van de sector Maatschappelijke Zorg en Veilig Thuis van de GGD (Veilig Thuis, Meldpunt Zorg & Overlast, Crisis Interventie Team, Jeugd Preventieteam, Basiszorg coördinatie Kwetsbare Kinderen) en het Veiligheidshuis. Het ZVH HM is een onderdeel binnen Hecht (voorheen RDOG HM). Een nieuwe organisatie met een nieuw MT en nieuwe verbindingslijnen. In 2021 hebben we de bouwtekening gemaakt voor de verbouwing, en zijn we begonnen met de bouw van ons huis.
ZVH HM: hét adres waar professionals en inwoners terecht kunnen met vragen en zorgen over de medemens
Toegang en bereikbaarheid
In de ontwikkeling van het ZVH HM is de bereikbaarheid een belangrijk onderwerp. Sinds 1 januari 2021 is daarom één centraal telefoonnummer en één ingang voor ZVH HM gerealiseerd. Dit biedt inwoners en professionals één ingang voor meldingen, om advies en bijstand te krijgen en - indien nodig - om ervoor te zorgen dat iemand gaat handelen. Het algemene nummer is bedoeld voor personen die niet weten bij welke uitvoerende dienst binnen het ZVH HM hun melding of vraag thuishoort. De directe toegang tot de verschillende werksoorten blijft daarnaast bestaan. Dat is sneller en handiger voor de mensen die al weten bij wie ze moeten zijn.


Interne verbinding
We zijn aan de slag gegaan met interne verbinding. De coronapandemie werkte hierbij vertragend en heeft het bouwproces ook ingewikkelder gemaakt dan we hoopten. De interne samenwerking is in ieder geval gevonden, en die willen we het komende jaar gaan uitbreiden. Er zijn leidende principes en uitgangspunten geformuleerd. Zo zorgen we dat we met elkaar op een goede manier aan de goede thema’s werken en blijven we met elkaar in gesprek. In 2022 gaan we deze intern nog beter uitrollen.
Privacy en gegevensdeling
Een gevoelig onderwerp waar veel aandacht voor is, is privacy en gegevensdeling. Het delen van informatie is de basis voor de meeste vernieuwingen in het ZVH HM. Dit is een complex vraagstuk. We worden ondersteund door de landelijke privacy experts van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Samen hebben we al onze taken en de wettelijke grondslag daarvoor in kaart gebracht. Ook hebben we een eerste vertaalslag gemaakt naar welke mogelijkheden dit biedt in de werkprocessen, zodat we optimaal kunnen samenwerken met inachtneming van de wetgeving.


Top 3 melders:
- Politie
- Woningcorporaties
- Professionals in de keten
Intern verwijst Veilig Thuis ook vaak door naar Bkk, JPT en CIT.
Top 4 partijen in de keten die de zaak oppakken na ZVH HM:
- Jeugdhulpinstellingen
- Reclasseringsorganisaties
- Lokale teams
- GGZ
Power BI en ‘eengezonderhollandsmidden.nl’
We hebben dit jaar een volgende stap gezet in het digitaliseren van onze inspanningen. Ook het CIT en JPT zijn toegevoegd aan Power BI. Vanuit Power BI worden de gegevens geüpload naar Een gezonder Hollands Midden. Daarmee is voor elke gemeente direct zelf inzichtelijk welke cijfers er in hun gemeente per team beschikbaar zijn, ook in verhouding tot de (sub)regio. Het grote voordeel hiervan is dat de cijfers op de website op elk moment, voor iedereen te raadplegen zijn. Ze worden per kwartaal bijgewerkt. Er is dus altijd een zo actueel mogelijk beeld beschikbaar. In dit jaarverslag is voor het eerst een koppeling gemaakt naar deze cijfers. In deze jaarrapportage wordt ook doorverwezen naar de cijfers op Een gezonder Hollands Midden.*
*Cijfers in de jaarrapportage kunnen enigszins verschillen met de cijfers die op Een gezonder Hollands Midden zijn opgenomen. Reden hiervoor is dat de cijfers op Een gezonder Hollands Midden dynamisch zijn en de cijfers in de jaarrapportage op een gesteld moment uit het registratiesysteem van de verschillende werksoorten zijn gehaald.
Expertisecentrum
Bij ZVH HM werken professionals met veel ervaring en verschillende achtergronden. Door de kennis en ervaringen met elkaar te delen, casuïstiek te evalueren en daarvan te leren verbeteren we de kwaliteit van onze dienstverlening. Dit doen we door de juiste scholing en opleidingen te bieden op bijvoorbeeld thema’s als ‘Nu Niet Zwanger: hoe voer je het goede gesprek over anticonceptie en kinderwens’ en ‘Morele beraden: een methodiek die je dwingt na te denken over de juridische en morele kwaliteit van de adviezen of beslissingen die je neemt’.


MT ZVH HM
vlnr: Roland van den Berg en Eus Zegers, Monique Veenstra, Marleen Fretz en Janneke van der Zalm.