Basiszorg coördinatie kwetsbare kinderen

(Bkk)

Bkk is een gespecialiseerde vorm van preventie voor kinderen in gezinnen met complexe problematiek waar meerdere hulpverlening aanwezig is. Onze procesregisseurs coördineren de hulpverlening bij gezinnen waarin sprake is van problematiek door psychiatrie, verstandelijke beperking of verslaving. Een kenmerk van deze gezinnen is dat zij vaak zorg vermijden.

Het doel van Bkk is het voorkomen of verminderen van ernstige problemen bij de kinderen, zodat zij gezond en veilig kunnen opgroeien. Onze procesregisseurs coördineren welke hulp nodig is, zodat de ouders goed geholpen kunnen worden en de kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien. De werkwijze van Bkk is erop gericht om iedereen in het gezin goed in beeld te laten komen. Bkk streeft ernaar dat hulpverleners goed samenwerken, alle gezinsleden de nodige hulp krijgen en deze hulp goed op elkaar is afgestemd. Die rol neemt onze procesregisseur op zich. Een Bkk traject duurt maximaal een jaar.

Inhoudelijk is gebleken dat Bkk:

  • een aanvulling is voor gemeenten waar expertise gewenst is of nog onvoldoende aanwezig is voor gezinnen met complexe problematiek.
  • een trajectduur heeft die passend is bij de problematiek en een voorwaarde is voor deze vorm van procesregie.
  • een brede analyse van de problematiek kan doen, die leidt tot passende diagnostiek.
  • een kans is voor ouders van wie de problematiek bekend is bij Veilig Thuis en waar er mogelijkheden zijn voor hulpverlening in het vrijwillig kader.

Aantallen en cijfers

Bkk heeft in 2021 48 gezinnen in zorg gehad. Hiervan waren er 14 nieuwe gezinnen en kon in 34 gezinnen de zorg worden afgesloten of overgedragen. In heel 2021 waren er 31 nieuwe aanmeldingen bij Bkk. Daarvan bleek na triage dat 11 gezinnen nog niet geholpen konden worden door Bkk, bijvoorbeeld omdat hulp in een vrijwillig kader niet passend is of omdat inzet van een procesregisseur juist te zwaar is.

De gezinnen komen uit de volgende gemeenten:

Gegevens van de 20 gezinnen in zorg genomen én nog op wachtlijst:

Ontwikkelingen

In 2021 zijn in de maanden oktober, november en december de meeste gezinnen aangemeld. We vermoeden dat de aanmeldingen pas vanaf juni weer op gang kwamen door de lockdown in de eerste periode. In de maanden ervoor werden wel adviezen gevraagd. Een lichte daling van aanmeldingen is ook bij Veilig Thuis (VT), Jeugdpreventieteam (JPT) en Crisisinterventieteam (CIT) in Q1 te zien. Bkk krijgt aanmeldingen vooral van signalerende partijen zoals VT en sociale teams. Deze teams hadden vanwege coronamaatregelen vermoedelijk minder contact met cliënten en konden daardoor minder signaleren en doorzetten naar Bkk. In de maanden februari, juni en juli zijn de meeste adviezen gegeven. Lees het voorbeeld ‘Alles voor de kinderen’ voor een mooie samenwerking tussen Bkk en Veilig Thuis.

Was dit interessant? Deel het!