Jeugd Preventie Team

(JPT)

Het Jeugd Preventie Team (JPT) biedt kortdurende intensieve trajectbegeleiding aan jongeren die in aanraking zijn gekomen met de politie en die vatbaar zijn voor het ontwikkelen van crimineel gedrag. Het doel van de aanpak van het JPT is jeugdcriminaliteit in een vroeg stadium te voorkomen of terug te dringen. Aanmeldingen zijn grotendeels afkomstig van de politie (via Veilig Thuis). Opvallend was dat tijdens de periode dat de avondklok en lockdown van kracht waren, er relatief weinig aanmeldingen werden gedaan. Na het aflopen van deze maatregelen was er juist sprake van een enorme toename.

In de begeleiding aan de jongeren wordt samengewerkt met ouders, politie, school, jongerenwerk, leerplicht, reeds betrokken hulpverleningsinstanties en andere partners uit de veiligheidsketen. Indien nodig wordt er doorverwezen naar specialistische vervolghulpverlening. Ook binnen het ZVH HM werken we regelmatig samen, zoals blijkt uit deze verhalen over samenwerking met Veilig Thuis en het CIT.

Het JPT werkt op de verschillende politiebureaus in de regio waardoor er korte lijnen zijn met de politie. Zo kan het JPT snel schakelen en dat is van enorme meerwaarde om succesvol te zijn in het preventiewerk. Verder neemt het JPT deel aan verschillende samenwerkingsoverleggen op wijk- en gemeentelijk niveau. Ook wordt er voorlichting gegeven aan zowel doelgroepen als hulpverleningsinstanties.

De beoogde resultaten van het JPT zijn:

  • het voorkomen en terugdringen van hinderlijk, overlastgevend en crimineel gedrag;
  • het oplossen en hanteerbaar maken van psychosociale problemen;
  • het voorkomen van vroegtijdige uitval op school;
  • de begeleiding naar werk, school of andere vorm(en) van dagbesteding.

We hebben twee trajecten uitgewerkt waarbij we een mooie oplossing konden bieden. De eerste is de casus ‘De Poolse familie’. De andere is de casus over een goede samenwerking in de keten.

Pilot

Op 1 oktober 2020 is de politie landelijk gestart met de pilot Reprimande Jeugd. Een verplichte interventie vanuit het Openbaar Ministerie, met het doel om jeugdigen van 12 tot 18 jaar buiten het strafrecht te houden bij aanhouding op heterdaad van een strafbaar feit met een licht en eenvoudig karakter. Vanaf 1 januari 2021 is het JPT op verzoek van en in samenwerking met de politie gestart met deze pilot in de regio Hollands Midden. Bovengenoemde doelgroep wordt rechtstreeks door de politie aangemeld bij het JPT. Het JPT voert vervolgens een reprimandegesprek met de jongere dat thuis plaats vindt. Lees het verhaal van Arthur. Hiermee wordt de jongere buiten het strafrecht gehouden, maar wel aangesproken op het delict. Tijdens de uitvoering van het reprimandegesprek heeft de preventiewerker een pedagogische houding en signaleert tegelijk of aanvullende begeleiding wenselijk is om het risico op verder afglijden richting crimineel gedrag te verminderen. Het JPT zou hierop een regulier JPT traject in kunnen zetten om dat risico aan te pakken. Tot nu toe heeft dit 147 gesprekken opgeleverd.

147

reprimandegesprekken

Aantallen en cijfers

Het JPT heeft in 2021 weer een mooi aantal casussen begeleid. In totaal waren dat 499 trajecten en 129 adviezen in de regio. Hiervan duurde 20% van de trajecten langer dan 3 maanden, meestal kwam dit doordat er een wachttijd was voor vervolghulp en de jongeren wel begeleiding nodig hadden.

499

trajecten

124

adviezen

Opvallend is dat veel trajecten het gevolg waren van de lockdowns tijdens de coronapandemie. Veel jongeren raakten in een isolement, voelden stress, kregen bewijsdrang of hadden geld nodig. De verleiding van drugs en winkeldiefstal lag op de loer.

Redenen om jongeren aan te melden bij het JPT zijn:

  • Diefstal
  • Mishandeling
  • Gedragsproblemen in de buurt/ risicovolle vriendenkring
  • Alcohol- en drugsgebruik
  • Weglopen van huis

Meer informatie over aantallen per gemeente vind je op Een gezonder Hollands Midden.*

*Cijfers in de jaarrapportage kunnen enigszins verschillen met de cijfers die op Een gezonder Hollands Midden zijn opgenomen. Reden hiervoor is dat de cijfers op Een gezonder Hollands Midden dynamisch zijn en de cijfers in de jaarrapportage op een gesteld moment uit het registratiesysteem van de verschillende werksoorten zijn gehaald.

Was dit interessant? Deel het!