Crisisinterventieteam

(CIT)

Inzet CIT: kort en krachtig

De meeste kinderen groeien op in een veilige gezinssituatie. Een enkele keer gebeurt dat niet en lopen problemen zo hoog op dat er een crisis ontstaat. In zo’n geval kan het CIT 24/7 worden betrokken als de veiligheid van kinderen (acuut) in gevaar is. Het CIT werkt altijd vanuit een vrijwillig kader maar kan snel schakelen met bijvoorbeeld de Raad voor de Kinderbescherming, als de situatie daar om vraagt. Het CIT doet een kortdurende interventie en heeft daarbij een directieve werkwijze om zo de veiligheid voor kinderen of het gezin te realiseren. Samen met het gezin/kinderen zoeken we naar mogelijkheden om de situatie langdurig te verbeteren. Het CIT is in principe maximaal 4 weken betrokken. Daarna wordt er in de meeste gevallen overgedragen naar vervolghulpverlening en/of maakt het CIT het professioneel netwerk rondom het kind alert.

De coronapandemie heeft ook in 2021 invloed gehad op gezinnen en het werk van het CIT en de samenwerkingspartners. Het grillige verloop van de pandemie, wel of geen school, sport en/of sociale clubs hadden veel impact gehad op kinderen/ouders. Het hoge aantal crisismeldingen in het eerste coronajaar zette in 2021 door. Het aantal adviesvragen is wel weer afgenomen. Verder is er weer een stijging in het aantal opgelegde huisverboden.

Hoewel de noodzaak voor inzet van het CIT dus voor het tweede achtereenvolgende coronajaar onverminderd hoog was, blijkt de instroom bij Veilig Thuis nog altijd lager dan voor de pandemie. Er is sterk de indruk dat de in- en doorstroom van hulpverlening is verstoord door de pandemie, waardoor situaties sneller uitmondden in een crisissituatie.

Ondanks de uitdagingen waar we mee te maken hadden, heeft het CIT met korte en krachtige inzet weer veel kinderen en hun ouders in hun kracht kunnen zetten.

Aantallen en cijfers

In 2021 heeft het CIT in totaal 268 crisismeldingen kunnen oplossen. Daarnaast zijn er 132 adviesvragen beantwoord, waarbij het CIT heeft geadviseerd hoe om te gaan met de vraag die de beller had. Om een beeld te geven van de meldingen waar het CIT mee aan de slag is gegaan, hebben we twee voorbeeldcasussen die in 2021 voorbij zijn gekomen: ‘Weggelopen’ en ‘Het huis’.

Problematiek advies & crisis

De cijfers op gemeenteniveau zijn terug te vinden op Een gezonder Hollands Midden.*

*Cijfers in de jaarrapportage kunnen enigszins verschillen met de cijfers die op Een gezonder Hollands Midden zijn opgenomen. Reden hiervoor is dat de cijfers op Een gezonder Hollands Midden dynamisch zijn en de cijfers in de jaarrapportage op een gesteld moment uit het registratiesysteem van de verschillende werksoorten zijn gehaald.

De problematiek was divers met de nadruk op:

  1. Huiselijk geweld
  2. Faseproblematiek 1
  3. Kindermishandeling
  4. Psychiatrische problematiek

1 Faseproblematiek is problematiek die gelieerd is aan de ontwikkelingsfase van een kind. Belangrijke overgangen zijn 0-1, 4/5 (basisschool), 12/13 (middelbare school), 15 experimentele fase.

De top 5 van partijen die melden bestaat uit:

Na de crisisinterventie van het CIT is door- of terugverwezen naar:

Opgelegde huisverboden met minderjarige kinderen

Het CIT is bij de weging en de uitvoering van het huisverbod actief als er minderjarige kinderen in het gezin zijn. De Wet tijdelijk huisverbod is een bestuurlijke maatregel die door de burgemeester, op advies van de Hulpofficier van Justitie, kan worden opgelegd aan een pleger van huiselijk geweld of kindermishandeling. Het huisverbod wordt voor 10 dagen opgelegd en kan tot maximaal 28 dagen worden verlengd. De maatregel houdt een contact- en locatieverbod in. Gedurende de looptijd van het huisverbod wordt hulp ingezet, onder meer door het CIT.

Was dit interessant? Deel het!