Veilig Thuis

Veilig Thuis geeft advies en organiseert hulp voor mensen die te maken hebben met huiselijk geweld en/of kindermishandeling. We doorbreken onveilige situaties en trekken samen met gezinnen, huishoudens en ketenpartners op om het bij gezinnen/huishoudens weer veilig te maken. Dit doen we voor iedereen: kinderen, volwassenen en ouderen, van 0 tot 100 jaar (en ouder).

We zien dit jaar bij Veilig Thuis ontwikkelingen die samenvallen met de coronapandemie en daar vermoedelijk aan gerelateerd zijn. Zo zijn de aantallen adviezen en meldingen gedaald, ondanks de zorgen die er zijn over de toename van huiselijk geweld en kindermishandeling in de thuissituatie (Movisie en Huiselijk geweld). We zien dat meldingen in 2020 en 2021 vaker als een spoed- of crisissituatie zijn beoordeeld.

In 2021 zien we dat de volgende adviezen en meldingen zijn binnengekomen:

Ook hebben we via de chat mensen kunnen helpen. Chatten is een onderdeel van onze adviesfunctie. De chataantallen zijn dan ook opgenomen in het totaal aantal adviezen.

Waar komen de meldingen vandaan?

In 2021 zien we dat de politie minder is gaan melden, dat overig beroepsmatige melders (zoals hulpverleningsorganisaties en scholen) vaker melden dan de 2 jaren daarvoor en dat niet beroepsmatige melders (zoals omstanders en slachtoffers) in vergelijking met 2020 iets minder zijn gaan melden.

Politie

0%

Professional

0%

Niet-professional

0%

Wat gebeurt er met de meldingen?

Nadat de meldingen bij Veilig Thuis in behandeling zijn genomen, worden deze uiteindelijk overgedragen. Deze tabel geeft weer hoe de verhouding is tussen overgedragen meldingen aan hulpverleners of gemeente, bij hoeveel meldingen we nog actief betrokken blijven en waar tijdelijke huisverboden worden opgelegd.

Vervolg na melding in %

Tot slot hebben we in 2021 ook weer ingezet op deskundigheidsbevordering. In totaal hebben we 41 voorlichtingen/gastlessen/trainingen verzorgd met een bereik van 1100 professionals. Hiermee hebben we verschillende beroepsgroepen in het veld bereikt. Thema’s als huiselijk geweld en kindermishandeling, complexe scheiding, ouderenmishandeling, de werkwijze van Veilig Thuis en de Wet meldcode zijn hierin behandeld.

De cijfers per gemeente zijn terug te vinden op het dashboard Een gezonder Hollands Midden* en op de CBS - VT site.

*Cijfers in de jaarrapportage kunnen enigszins verschillen met de cijfers die op Een gezonder Hollands Midden zijn opgenomen. Reden hiervoor is dat de cijfers op Een gezonder Hollands Midden dynamisch zijn en de cijfers in de jaarrapportage op een gesteld moment uit het registratiesysteem van de verschillende werksoorten zijn gehaald.

Verhalen uit het veld

Onveilige situaties in een huishouden en wat Veilig Thuis dan doet

Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met een onveilige thuissituatie. Er komt een grote diversiteit aan zorgen en meldingen bij ons binnen. Zorgen over geweld, zorgen over kinderen en zorgen over mishandeling. Bij mishandeling en onveilige situaties wordt er vaak gedacht aan slaan en schelden (fysiek of verbaal geweld), maar er zijn heel veel soorten van onveilige situaties waar lang niet iedereen aan denkt. Om een beeld te schetsen van situaties waar Veilig Thuis mee te maken krijgt, hebben we een paar voorbeeldsituaties uitgewerkt. Ook leggen we uit wat Veilig Thuis doet. Meer weten over ons werk, lees dan ‘Verhalen uit het veld’.

Was dit interessant? Deel het!