Meldpunt Zorg & Overlast

Maatschappelijke zorg is voor mensen die uit zichzelf geen hulp zoeken of willen, terwijl die hulp wel nodig is. Anderen maken zich zorgen om deze mensen en nemen contact op met het Meldpunt Zorg&Overlast (MZO) voor advies of om een melding te doen.

Persoonlijke aandacht essentieel

Stel je voor: iemand staat plotseling aan je deur staat of belt je op omdat er ‘grote zorgen zijn over je situatie’. Dat is geen makkelijke boodschap om te krijgen, of om te brengen. Hoe pakt het Meldpunt dat aan? De medewerkers van het team vertellen: “Om mensen te helpen hun situatie te verbeteren is persoonlijke betrokkenheid en professionele aandacht onmisbaar. Veel mensen die wij tegenkomen zitten in uitzichtloze situaties waar ze zelf niet meer uit komen. Ze weten niet hoe, het lukt ze niet en ze schamen zich. Daardoor is het vaak heel moeilijk om bij deze mensen binnen te komen. Ze zijn ook bang. Vaak duurt het lang voordat ze de deur uiteindelijk open doen. Maar de aanhouder wint! Bijvoorbeeld in het verhaal van Petra.

“De basis van ons werk is vertrouwen opbouwen. Dat vertrouwen krijg je niet zomaar. Het kost tijd, soms heel veel tijd, maar als het lukt werpt het ook zijn vruchten af. Zo kregen we in 2021 een bedankje van een vrouw die we sinds 2016 in het vizier hebben. Ze belde me op om te vertellen dat ze nog steeds erg blij is met het feit dat ze me toen heeft binnen gelaten, want daar twijfelde ze wel over. Uiteindelijk is daardoor haar situatie erg verbeterd en daar wilde ze me na al die jaren nog voor bedanken.”.

“Ook was er een man die door allerlei problemen steeds verder in de put raakte. Niemand kon hem meer bereiken. Uiteindelijk lukte het mijn collega toch om bij hem binnen te komen, zijn vertrouwen te winnen en langzaam met hem aan de slag te gaan zodat hij zijn leven weer op de rit kon krijgen. Vertrouwen is het belangrijkste dat wij kunnen geven door dat persoonlijke contact. Als we op die manier mensen in beweging kunnen krijgen en zij hun leven weer op orde krijgen, dan is dat elke tijdsinvestering waard. Door deze aanpak komen we soms best in bijzondere omstandigheden terecht. Zoals bijvoorbeeld in het verhaal van Hans.

Naast het werk voor onze cliënten lag in 2021 de focus bij het MZO op:

  • Vorming Zorg- en Veiligheidshuis
  • Pilots Wijk-GGD
  • Verbinding met de lokale teams van de 18 gemeenten
  • Verbinding met de specialistische partners rond de Wet Verplichte GGZ (GGZ, LVB zorg, Verslavingszorg, politie, etc.)

Uitgelicht Pilot Wijk-GGD

Er was landelijk de nodige aandacht voor de pilot wijk-GGD. Gemeenten konden via ZonMw subsidie aanvragen om binnen hun gemeente te gaan proefdraaien met een wijk-GGD’er. In Hollands Midden is gemeente Krimpenerwaard gestart. De gemeenten Zuidplas, Hillegom, Lisse en Teylingen (HLT) gaan in 2022 ook starten met een wijk-GGD’er.

De wijk-GGD’er is er om verward of onbegrepen gedrag vroegtijdig te signaleren en daar snel op te reageren. Dit doen we door in de wijk of gemeente aanwezig te zijn: bereikbaar en beschikbaar voor inwoners en professionals zoals de politie en woningcorporaties. Een wijk-GGD’er heeft een vrije rol en een brede expertise (GGZ, fysieke gezondheid, LVB zorg). Bij een signaal onderzoekt de wijk-GGD’er wat er aan de hand is door met mensen in gesprek te gaan. Door goede samenwerking met het lokale netwerk kunnen we snel schakelen en handelen. Daarmee komen signalen snel op de goede plek en kunnen we escalaties voorkomen .

Cijfers Meldpunt

Het Meldpunt gaf vorig jaar 309 keer advies aan burgers en professionals. Het aantal adviezen daalt ieder jaar en nam in 4 jaar tijd met 61% af. Het aantal meldpuntonderzoeken stijgt juist: in 5 jaar tijd met 35% tot 2443 onderzoeken in 2021. Er is 14 keer een Verkennend Onderzoek (Wvggz) uitgevoerd. Daarnaast waren de Wvggz onderzoekers direct betrokken bij 392 Meldpuntonderzoeken, om zo verplichte zorg te voorkomen.

De top 4 van partijen die melden bestaat uit:

1. Politie

0%

2. Woningcorporaties

0%

3. Burgers

0%

4. Gemeenten en GGD

0%

Meer informatie over aantallen per gemeente vind je op Een gezonder Hollands Midden.*

*Cijfers in de jaarrapportage kunnen enigszins verschillen met de cijfers die op Een gezonder Hollands Midden zijn opgenomen. Reden hiervoor is dat de cijfers op Een gezonder Hollands Midden dynamisch zijn en de cijfers in de jaarrapportage op een gesteld moment uit het registratiesysteem van de verschillende werksoorten zijn gehaald.

Landelijke en regionale cijfers over de Wet Verplichte GGZ op de site van het ketencoördinatieteam.

Advies Als je zelf nog iets kunt doen of iemand kunt inschakelen waardoor de zorgen verminderen krijg je advies. We hebben goed zicht op de routes naar passende hulp en ondersteuning in de regio. Meldpuntonderzoek Als er risico is op maatschappelijke teloorgang en er zijn geen mogelijkheden tot hulp voorhanden. Het Meldpunt doet onderzoek: wat is er aan de hand en wie is betrokken? Bij betrokkene, naasten en professionals. We leiden toe naar passende zorg en ondersteuning, coördineren het proces en monitoren de de situatie totdat deze stabiel genoeg is om het onderzoek af te sluiten. Verkennend Onderzoek (VO) Bij verward en onbegrepen gedrag is het soms nodig om te onderzoeken of er verplichte zorg nodig is. Dit doen we alleen als er sprake is van ernstig nadeel en de vrijwillige zorg aantoonbaar niet lukt. Als het nodig is dient het Meldpunt een aanvraag verzoekschrift Zorgmachtiging in bij de Officier van Justitie.

Inzet WvGGZ Onze medewerkers Wet Verplichte GGZ richten zich op het voorkomen van verplichte zorg.

Extra Melding Een signaal over een lopende zaak, maar van een nieuwe melder, die nog niet bij de zaak betrokken was.

1 Exclusief advies buiten de regio Holland Midden (16 keer in 2021) 2 Exclusief de MZO zaken buiten/tussen regio’s (24 keer in 2021)

Was dit interessant? Deel het!