Wij werken aan een veilig Hollands Midden.
Veiligheid is een gegeven en een gevoel. Mensen voelen zich veilig als ze begrijpen wat er gebeurt of kan gebeuren en daar controle over hebben. Bijvoorbeeld als ze weten dat de zorg voor gezondheid en veiligheid in hun regio goed geregeld is. En als ze weten wat ze zelf kunnen doen en wie voor ze klaarstaat in de gevallen dat het mis gaat. Wij kijken altijd vooruit om te zien wat er kan gebeuren. Zo werken we aan een veilige omgeving voor onze inwoners.
Netcentrisch werken in de zorgketen
Een telefoonstoring, een chemische brand of twee passagierstreinen die op elkaar botsen. Voorbeelden van situaties waarbij hulpdiensten en zorgorganisaties snel en gestructureerd informatie met elkaar willen delen. Dé manier om een compleet beeld te vormen en hier sneller besluiten op te nemen is netcentrisch werken.
Hecht GHOR Hollands Midden en GHOR Haaglanden startten begin dit jaar met netcentrisch werken. Netcentrisch werken geeft ketenpartners de mogelijkheid om een geneeskundig beeld met elkaar te delen. Weten hoe het werkt? Kijk dan het filmpje hiernaast.
Sanne Kruijs is beleidsmedewerker bij de GHOR en houdt zich bezig met informatiemanagement. Sanne: “Netcentrisch werken stelt onze zorgpartners in staat om op basis van het gezamenlijke beeld sneller zicht te hebben op ontwikkelingen tijdens een ramp of crisis. Het leidt tot beter onderbouwde en op elkaar afgestemde besluiten.”
Wijk-GGD’ers voor mensen met verward gedrag
Steeds vaker zijn er incidenten met mensen die verward gedrag vertonen. Hecht Zorg- en Veiligheidshuis Hollands Midden heeft in samenwerking met de gemeenten wijk-GGD’ers in Krimpenerwaard, Zuidplas, Hillegom, Lisse en Teylingen ingezet om deze mensen tijdig hulp te kunnen bieden. Wijk-GGD'ers verminderen daarmee ook de overlast voor de omgeving en het aantal meldingen bij de politie.
"Ook mensen met problemen die boven het hoofd dreigen te groeien, kunnen verward gedrag vertonen."
Onderzoek brengt de zorg nog verder
Het doen van onderzoek is belangrijk voor de kwaliteit van zorg voor de patiënt. Hecht RAV Hollands Midden is dan ook in 2022 gestart met het CeleBrate onderzoek. Dit onderzoek moet winst voor de hartpatiënt op gaan leveren. Door voor het vertrek met de ambulance al te starten met de behandeling van een hartinfarct door een eenvoudig toe te dienen medicijn (Zalanfiban) wordt schade van de hartspier voorkomen/ beperkt. De resultaten van dit onderzoek worden op zijn vroegst in 2024 verwacht.
Opvang van Oekraïense vluchtelingen
24 februari 2022. De dag dat de oorlog in Oekraïne begon. Al heel snel kwam een grote vluchtelingenstroom op gang. Vanuit Oekraïne vluchtten veel inwoners naar naastgelegen landen en verder Europa in. Ook naar Nederland. Elke veiligheidsregio kreeg de opdracht 2.000 vluchtelingen op te vangen. Naast huisvesting hebben deze vluchtelingen ook zorg nodig. Hecht adviseerde, ondersteunde en verbond de organisatie van de (medische) zorg en gezondheid tijdens deze nieuwe crisis. We werkten daarbij samen met zorgpartners en partijen zoals het Rode Kruis en VluchtelingenWerk Nederland.
In 2022 hebben
Oekraïense kinderen zorg ontvangen in de regio Hollands Midden
Hoe staan we in de zorg gezamenlijk sterk tijdens een crisis?
Daar werkt Hecht GHOR Hollands Midden aan door het maken van een zorgrisicoprofiel. Dit profiel laat zien welke crisistypen het meest belangrijk zijn voor de geneeskundige zorg in Hollands Midden. En beschrijft welke knelpunten ertoe kunnen leiden dat de zorg onder druk komt te staan.
Zorgpartners bereiden zich tot nu toe vooral op individuele basis voor op effecten van rampen en crises. Het gevolg hiervan is dat er geen zicht is op de risico’s en mogelijkheden voor de hele zorgketen. Maar ook de onderlinge afhankelijkheden tussen alle zorgpartners zijn daardoor niet helder.
Klaar voor de volgende pandemie
De coronapandemie heeft laten zien hoe ontwrichtend een virus kan zijn voor mensen, voor de economie en voor de hele samenleving.
Op verzoek van het ministerie van VWS, en in samenwerking met de GGD’en, heeft GGD GHOR Nederland een plan geschreven om klaar te zijn voor een volgende pandemie. Hierin staat wat GGD’en nodig hebben om hun rol in infectieziektebestrijding goed uit te voeren. Het projectteam ‘versterking infectieziektebestrijding en pandemische paraatheid’ (ook wel VIP) gaat aan de slag met deze plannen.
"Hecht ziet dit project als een kans om de infectieziektebestrijding verder te professionaliseren."
Zorglandschap in beweging
Wederom in 2022 hogere vraag naar ambulancezorg
Vergrijzing en ontwikkelingen in de zorg, zoals het meer naar de thuissituatie verplaatsen van zorg, leiden o.a. tot een hogere vraag naar ambulancezorg. In 2022 nam de zorgvraag binnen de ambulancezorg net als het jaar er voor toe. Binnen Hecht RAV Hollands Midden blijven we inzetten op ontwikkelingen om deze toename aan te kunnen.
Spoedvervoer met hoge urgentie
toegenomen
Duidelijk, klantvriendelijker en efficiënter.
Daar werken we aan bij Veilig Thuis Hollands Midden.
Veilig Thuis, onderdeel van Hecht Zorg- en Veiligheidshuis Hollands Midden, geeft advies en organiseert hulp voor mensen die te maken hebben met huiselijk geweld en/of kindermishandeling. We doorbreken onveilige situaties en trekken samen met gezinnen, huishoudens en ketenpartners op om het bij gezinnen/huishoudens weer veilig te maken. Dit doen we voor iedereen: kinderen, volwassenen en ouderen.
We ontvangen als advies- en meldpunt veel vragen van zowel ketenpartners als inwoners. We denken mee in casussen, sluiten aan in overleggen, we onderzoeken wat er aan de hand is en gaan via monitoring na of het de gezinnen/huishoudens lukt om aan de veiligheidsvoorwaarden te werken.
Veilig Thuis Hollands Midden wilde in 2021 graag de primaire werkprocessen verbeteren zodat we duidelijker, klantvriendelijker en efficiënter ons werk kunnen doen. Dit is in projectvorm opgepakt onder de naam “project procesoptimalisatie”. Net als een aantal andere Veilig Thuisorganisaties voerden we een diepgaandere analyse uit. Zo konden we ook de uitkomsten met andere Veilig Thuis-organisaties vergelijken. Met de nieuwe inzichten maakten we vervolgens keuzes waar de focus in 2022 voor het project procesoptimalisatie, moest komen te liggen.
In 2022 gaven we het project vervolg. In vijf werksessies en vier projectgroepen bespraken we met alle disciplines: wat doen we, waarom doen we het en hoe doen we het? Hoewel we allemaal volgens hetzelfde handelingsprotocol werken, kan de uitvoering toch verschillen. Ook werkten we uit welke waarde onze werkzaamheden heeft: heeft wat ik doe waarde voor de inwoners, professionals of direct betrokkenen? In november 2022 presenteerden de vier projectgroepen de opbrengsten aan het management van Veilig Thuis.
In 2023 gaan we met deze opbrengsten verder. We zien dat er verschillende verander- en verbeteropgaven zijn. We gaan gefaseerd aan de slag met het doorvoeren van verbeteringen in de werkprocessen en inhoudelijke werkwijzen. We verwachten hiermee duidelijker, klantvriendelijker en efficiënter ons werk te kunnen doen.
Bijna code zwart in de zorg
De besmettingen met corona waren hoger dan ooit en de ziekenhuizen kregen te maken met een groot aantal coronapatiënten. Het piepte en het kraakte in elke schakel van de zorgketen. Op 25 november 2021 kondigde minister de Jonge, toen minister van VWS, fase 2D af van het Opschalingsplan COVID-19. Wat hield dat in? En wat deed Hecht GHOR Hollands Midden?
"Maatregelen versoepelden en de plannen voor code zwart konden weer de kast in."
Samenwerken bij Hecht Zorg- en Veiligheidshuis Hollands Midden
Iedereen heeft recht op een veilig leven en op een veilige leefomgeving. En op zorg en hulp als die veiligheid in het geding is. Hecht Zorg- en Veiligheidshuis Hollands Midden (ZVH HM) is een organisatie waar mensen en instanties terecht kunnen als zij zich zorgen maken over iemand. Bijvoorbeeld omdat diegene in een onveilige situatie zit of onveiligheid voor anderen veroorzaakt.
In Hollands Midden werken sinds januari 2021 diverse professionals bij het ZVH HM onder één dak: Basiszorg coördinatie kwetsbare kinderen, het Crisis Interventieteam, het Jeugdpreventie Team, Meldpunt Zorg & Overlast, Veilig Thuis en het team Veiligheidshuis. Afgelopen jaar, het eerste zonder corona, weten collega’s elkaar steeds beter te vinden. We leren elkaars expertise beter kennen, zijn ons ervan bewust dat we samen aan casussen werken en pakken deze waar mogelijk ook samen op.
Jiska is procesregisseur van het team Veiligheidshuis:
“Op kantoor zit ik onder andere met collega’s van het Meldpunt Zorg & Overlast en Veilig Thuis. Dat maakt het makkelijk om elkaar te benaderen en met elkaar te overleggen en ingewikkelde situaties aan te pakken. Ook trekken we steeds meer samen op met het Jeugdpreventieteam om jonge aanwas in de criminaliteit te voorkomen."
We werken op steeds meer gebieden samen. Van het samen optrekken op bepaalde thema’s zoals stalking tot het samen volgen van trainingen over bijvoorbeeld privacy. Zo krijgt het ZVH steeds meer vorm en kijken we met veel enthousiasme uit naar de vele kansen en ontwikkelingen die we zien voor 2023.
Forensische geneeskunde:
kwaliteit en continuïteit
Voor veel mensen onzichtbaar, maar voor hen die het nodig hebben van onschatbare waarde. De forensische geneeskunde zorgt voor een objectief medisch oordeel over doodsoorzaken, verwondingen van slachtoffers en de gezondheid van verdachten en daders. Forensische geneeskunde staat ten dienste van gemeenten, politie en justitie.
Op het gebied van forensische geneeskunde is een aantal landelijke ontwikkelingen gaande met als doelen: kwaliteit en continuïteit. Die zijn nu namelijk in gevaar door onder andere het tekort aan forensisch artsen. Ook ons team forensische geneeskunde had hier in 2022 mee te maken.
Daarom werken we samen met GGD Haaglanden om de volle breedte van het Forensisch Geneeskunde pakket op een goede manier te kunnen blijven leveren aan onze opdrachtgevers.
In 2022 hebben we hierin stappen gezet. We hebben de Forensische Geneeskunde verstevigd door:
- te starten met een project functiedifferentiatie: sommige taken van forensisch artsen kunnen door forensisch verpleegkundigen of een hiervoor opgeleide basisarts worden gedaan;
- de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren: we hebben werkprocedures afgestemd, gezorgd voor na- en bijscholing;
- een samenwerkingsovereenkomst met de GGD Haaglanden te sluiten;
- een start te maken met het uniformeren van functiewaardering, processen en harmonisering van tarieven.
De afdeling forensische geneeskunde van Hecht GGD Hollands Midden werkt voor de politie-eenheid Den Haag, het forensisch centrum Teylingereind en de gemeenten in de regio Hollands Midden.