Wij bieden kansen door onze kennis.
Als maatschappij willen wij dat mensen zich kunnen ontwikkelen. Daarom delen wij onze kennis over gezondheid, veiligheid en welzijn. We voeren regelingen uit die zorgen dat mensen deel kunnen zijn van de samenleving. Wij bieden mensen kansen op een beter leven.
De schooladviesgesprekken
Nu ook in het basisonderwijs
Nieuw in het basisonderwijs is sinds 2022 het schooladviesgesprek. Op het voortgezet onderwijs werd dit al gedaan. Gezondheidsbevorderaars van Hecht GGD Hollands Midden gaan met basisscholen in gesprek over het schoolklimaat, het welbevinden en de sociale veiligheid van hun leerlingen.
Dit gebeurt aan de hand van de jaarlijkse monitoring die bassischolen uitzetten onder de groepsleerkrachten en bovenbouwleerlingen. De monitoringsgegevens leiden tot een groepsbeeld én een individuele inschatting. Met die gegevens voeren gezondheidsbevorderaars van de GGD het schooladviesgesprek. Hoe gaat het met de leerlingen, waar moeten we op inzetten en welke partij kan daarin ondersteunen?
De gezondheidsbevorderaar gaat in gesprek met de intern begeleider en soms ook de directeur van de school. Een jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de Jeugdgezondheidszorg van de GGD die verbonden zijn aan de school worden ook uitgenodigd voor het gesprek.
Het doel van het schooladviesgesprek is het bespreken van monitoringsuitkomsten en adviseren welke vervolgstappen de school kan nemen. Denk aan oudervoorlichting of groepstrainingen om bijvoorbeeld pesten tegen te gaan of over social mediagebruik.
Dankzij de samenwerking binnen Hecht tussen Gezondheidsbevordering en de Jeugdgezondheidszorg is dit nu ook mogelijk in het basisonderwijs.
Mijlpaal
In één jaar tijd zijn door het team Gezondheidsbevordering 10.000 ouders bereikt met een ouderavond of een webinar. Zowel in het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs geeft het team voorlichting over thema’s zoals middelengebruik, sociale media, gezonde leefstijl, relaties en seksualiteit.
We zijn trots op deze mijlpaal. Vóór corona bereikten we jaarlijks zo'n 7.000 ouders. In 2022 liep dit op tot 10.000.
Meer kinderen een kansrijke start!
Prenatale huisbezoeken, extra aandacht en zorg voor (aanstaande) ouders die het nodig hebben.
Een aantal van onze jeugdverpleegkundigen van de Jeugdgezondheidszorg is het afgelopen jaar opgeleid om prenatale huisbezoeken uit te voeren. Sinds 1 juli 2022 kunnen (toekomstige) ouders een prenataal huisbezoek krijgen.
Wat is het doel van prenatale huisbezoeken?
De verloskundige en de kraamzorg kijken mee met de aanstaande ouders of alles goed gaat. Soms kunnen zij niet helpen omdat zij niet voldoende kennis hebben van bijvoorbeeld sociale problemen. Dan kan er gebruik gemaakt worden van een huisbezoek door een jeugdverpleegkundige van de GGD. Een jeugdverpleegkundige komt bij de gezinnen thuis om te bespreken hoe het gaat. Ze luistert, stelt vragen en geeft tips en adviezen.
Het huisbezoek is in principe een eenmalig contact om samen de zorgbehoeften van de aanstaande ouders in kaart te brengen en eventueel een ondersteuningsplan te maken. Dit plan kan gericht zijn op hulp en advies door de Jeugdgezondheidszorg of andere soort van hulpverlening.
In 2022 meer dan
prenatale huisbezoeken afgelegd
In 2022 zijn er meer dan 30 prenatale huisbezoeken afgelegd. Meer dan 30 kinderen die een betere start krijgen voor een gezond leven.
“De gesprekken met de toekomstige ouders zijn tot nu toe heel prettig en geven mij een goede indruk van het gezin. In de gesprekken hebben we het over zorgen die ouders hebben, bijvoorbeeld over financiën, over het opvoeden van het kindje of een ruzie in de familie. Ik kan hen daarbij helpen en samen stellen we een plan op. Ik kan daarbij ook meteen aangeven wat ze van ons kunnen verwachten voor en nadat het kindje geboren is.”
Angelique Brekelmans, jeugdverpleegkundige
Gezondheid jongeren 2022
Hoe gezond is de jeugd in Hollands Midden?
Dat onderzocht Hecht GGD Hollands Midden eind 2021. Ook wel de Gezondheidsmonitor Jeugd genoemd. Het team Onderzoekers zet dit onderzoek elke vier jaar uit in het voorgezet onderwijs. Om de effecten van corona nauw in de gaten te houden is er een extra onderzoek gedaan. Hoe hebben jongeren de coronacrisis ervaren? En wat voor effecten heeft de coronacrisis gehad op jongeren? Naast vragen over corona zijn er ook vragen gesteld over allerlei andere onderwerpen zoals gebruik van alcohol en drugs, bewegen en hun mentaal welbevinden.
Op verzoek van inwoners: vaccinaties op maat
In gesprek met Liesbeth Los, verpleegkundige infectieziektebestrijding
'Vaccinaties op maat' is een aanbod van meerdere vaccins die je in Nederland niet automatisch krijgt via het Rijksvaccinatieprogramma, je werk of een reis. Vanuit de inwoners van onze regio is er wel vraag naar deze vaccinaties. ‘’Sinds 1 november bieden wij vaccinaties op maat", vertelt Liesbeth Los. Liesbeth heeft samen met Ellen van Harten en arts in opleiding Claire Geluk, dit aanbod opgezet. “We kregen regelmatig de vraag van huisartsen of we meer dan alleen de basis kunnen bieden en daarom wilden wij als Hecht GGD Hollands Midden voorzien in de vraag.”
“Waarom sommige inwoners behoefte hebben aan aanvullende vaccinaties begrijp ik wel’’, vervolgt Liesbeth. “Soms heeft iemand bijvoorbeeld al een keer gordelroos doorgemaakt of dit gezien bij iemand in de omgeving. Gordelroos is erg pijnlijk. Om te zorgen dat je er minder ziek van wordt of om te voorkomen dat je het krijgt, laat je je vaccineren. Daarnaast zijn de vaccinatieprogramma’s in het buitenland vaak uitgebreider. Inwoners die uit zo’n land komen hebben dan behoefte aan aanvullende vaccins voor zichzelf of hun kinderen”, verklaart Liesbeth.