Wij werken aan een veilig Hollands Midden.

Veiligheid is een gegeven en een gevoel. Mensen voelen zich veilig als ze begrijpen wat er gebeurt of kan gebeuren en daar controle over hebben. Bijvoorbeeld als ze weten dat de zorg voor gezondheid en veiligheid in hun regio goed geregeld is. En als ze weten wat ze zelf kunnen doen en wie voor ze klaarstaat in de gevallen dat het mis gaat. Wij kijken altijd vooruit om te zien wat er kan gebeuren. Zo werken we aan een veilige omgeving voor onze inwoners.

Ambulancezorg staat onder druk

De regionale ambulancevoorziening in Hollands Midden (RAV HM) heeft in 2021 te maken gehad met een forse toename van ruim 10% van het aantal zorgvragen ten opzichte van 2019. In 2020 was nog een daling te zien geweest van 3%. Het aantal inzetten steeg onder zowel spoed als planbare zorgvragen tot ruim 58.000. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. COVID is er een van. Aanrijtijden stonden daardoor extra onder druk. Dankzij de inzet van onze medewerkers van de ambulance en de meldkamer, was alsnog in 94,3% van de spoedzorgvragen (A1) de ambulance binnen 16 minuten ter plaatse.

Forse toename van ruim

%

Aantal zorgvragen ten opzichte van 2019

Start van de corona vaccinatiecampagne

In februari 2021 startte de GGD met de vaccinatiecampagne. Ze begonnen met het prikken van 90+’ers op de locatie in Leiden, omdat er landelijk een flink tekort aan vaccins was. Hierdoor kwam de vaccinatiecampagne wat langzaam op gang. Na het vaccineren van de 90+’ers verliep de campagne vlotter en waren ook andere leeftijdsgroepen en zorgmedewerkers aan de beurt. Er werden steeds meer locaties geopend. Met al deze locaties kwam de capaciteit, op papier, op 18.000 prikken per dag te liggen. Dat aantal hebben wij niet bereikt, omdat de drukste dag die wij gedraaid hebben bestond uit het prikken van 11.246 mensen op één dag. In oktober werd duidelijk dat er een boostervaccinatiecampagne ging komen. We schaalden opnieuw op. De GGD Hollands Midden besloot om als eerste te boosteren op vrije inloop omdat zij meer dan genoeg prikcapaciteit hadden. De animo was groot. Zo groot dat we er weer mee moesten stoppen. De actie was een landelijk signaal om te versnellen. Nog diezelfde week opende het landelijke webportaal haar deuren voor nieuwe jaartallen en mochten 57.000 zorgmedewerkers vervroegd een afspraak maken.

Inzet van de teams

Het team van bron- en contactonderzoek was het eerste team dat in de coronabestrijding actief was. Zij leggen de leefregels uit en brengen het sociale netwerk van een contact in beeld. Omdat de personen aan de andere kant van de lijn de Nederlandse taal niet altijd machtig waren, sloten er ook regelmatig tolken aan bij het team. Door alle drukke maanden heen bleef ook het corona callcenter de rots in de branding voor inwoners en zorgprofessionals uit de regio. Ook op het gebied van testen was het in 2021 een druk jaar. Zowel inwoners, zorgmedewerkers als personeel uit het onderwijs en de kinderopvang konden op de locaties terecht. Ook kinderen waren welkom. Het personeel werd speciaal getraind op het testen van kinderen. De testkamers werden kindvriendelijk gemaakt met allerlei mooie muurschilderingen en er werden dapperheidsdiploma’s uitgereikt. Ook gingen er mobiele testteams op pad naar niet-mobiele thuiswonenden. Daar ontstonden mooie gesprekken.

Totaalaantal

Meldingen

Waarvan

Adviezen

De start van Hecht Zorg- en Veiligheidshuis Hollands Midden

2021 was voor het Zorg- en Veiligheidshuis een bijzonder jaar: het eerste jaar waarin zij samen onder één dak werkten. 'Zij' zijn professionals op het gebied van zorg en veiligheid die tot voor kort voor verschillende organisaties werkten. Samen met de ketenpartners leveren zij een bijdrage aan de integrale veiligheid in de regio. Zij zijn een belangrijke schakel in de verbinding tussen straf en zorg en het bestuurlijke component door de regierol en participatie van gemeenten.

In tijden van corona een nieuwe organisatie vormen was een opgave op zich. Ambities die vóór de pandemie zijn uitgesproken vroegen soms om bijstelling: zo konden partners bijvoorbeeld minder op ons kantoor werken als gevolg van de coronamaatregelen. Ook moesten de medewerkers prioriteren in de veranderingen die ze voor ogen hadden en lag de focus op hun basistaken. Want het goed draaiende houden van het Zorg- en Veiligheidshuis bleek in deze tijd een flinke uitdaging. De complexiteit van de maatschappelijke opgaven groeide. In steeds meer cases was er sprake van een hoog veiligheidsrisico door bijvoorbeeld ernstig verward gedrag. Er kwamen meldingen binnen als gevolg van de tekorten of bezuinigingen in de zorg, maatschappelijke ontwikkelingen zoals polarisatie en de coronapandemie. Doordat mensen vaker thuis waren ontstonden er burenruzies, soms met ernstige geweldsincidenten. Ook kwamen er meer meldingen van jeugdoverlast en zagen ze meer vervuilingen, mogelijk doordat er minder sociale controle is. Daarentegen is er ook creatief omgegaan met de situatie. Contacten werden op andere manieren gelegd. De medewerkers bleven met jongeren en ouders in gesprek door middel van beeldbellen, wandelden met cliënten, kwamen op “huisbezoek” door het open raam of zagen elkaar in een geschikte ruimte bij bijvoorbeeld de politie of op het kantoor van het Zorg- en Veiligheidshuis. Kortom, onze medewerkers en onze partners hebben zich het afgelopen jaar met grote betrokkenheid ingezet en zullen dat ook in het nieuwe jaar blijven doen!

Welke partijen in de keten pakken een zaak op na het Zorg- en Veiligheidshuis?

Jeugdhulpinstellingen, reclasseringsorganisaties, lokale teams, GGZ

NB intern verwijst Veilig Thuis ook veel door naar CIT en BKK

Top 3 melders

1. Politie
2. Woningcorporaties
3. Professionals in de keten

Evenementenorganisatie in coronatijd

Vaak is er voor een evenement een vergunning nodig van de gemeente. De gemeente kijkt dan onder andere naar de gezondheidsrisico’s. Wat als iemand onwel wordt tijdens een festival of een blessure oploopt bij een hardloopwedstrijd? Over deze en andere onderwerpen adviseert de GHOR de gemeenten. Het advies is erop gericht het evenement op een veilige manier te laten plaatsvinden en calamiteiten te voorkomen. In coronatijd varieerden de gezondheidsrisico's nog al eens en dat bracht dit jaar extra werk met zich mee. Claire Verhaar adviseert gemeenten over gezondheidsrisico’s van evenementen: "We zijn heel druk bezig geweest om bij iedere verandering in coronamaatregelen steeds weer voorop te stellen wat nog wel kon. Dat deden we samen met de organisatoren van specifieke projecten en de gemeenten. Daarvoor stemden we ook veel af met het team technische hygiënezorg van de GGD. Bij een groot evenement als Leidens Ontzet hebben we drie keer het plan aangepast. In eerste instantie mocht de kermis bijvoorbeeld niet, vervolgens mocht het alleen op kleine schaal met een hek eromheen doorgaan en uiteindelijk mocht het nog wat groter. Het was heel fijn terug te horen hoe blij mensen waren met Leidens Ontzet. Dat het echt weer even voelde als vanouds."

"We zijn heel druk bezig geweest om bij iedere verandering in coronamaatregelen steeds weer voorop te stellen wat nog wel kon. Dat deden we samen met de organisatoren van specifieke projecten en de gemeenten”.

Claire Verhaar

Klimaatadaptie

Het vaker voorkomen van extreme weersomstandigheden heeft invloed op de kwaliteit van de leefomgeving en daarmee op de volksgezondheid. Zo tasten bijvoorbeeld hitte, hevige buien en droogte de kwaliteit van het oppervlaktewater aan, waardoor gezondheidsrisico’s toenemen als mensen hiermee in contact komen. Gemeenten moeten in kaart brengen op welke punten de gemeente kwetsbaar is en wat de mogelijke maatregelen zijn. Hiervoor organiseren veel gemeenten bijvoorbeeld risicodialogen, stresstesten en klimaatateliers. Zij nodigen hiervoor onder andere de provincie, waterschappen, de veiligheidsregio en woningbouwverenigingen uit. De GGD en de GHOR zijn hier belangrijke partners in gebleken. De GGD speelt een belangrijke rol in het belichten van gezondheidsaspecten in relatie tot de klimaatveranderingen. De GHOR denkt mee vanuit risico’s voor de zorgketen, verminderd zelfredzamen en geneeskundige hulpverlening in de Veiligheidsregio.

Nina Douqué werkt als beleidsmedewerker medische milieukunde bij de GGD. In haar werk adviseert zij gemeenten, instanties en burgers over de gezondheidsrisico's door factoren in de leefomgeving. Het klimaatbestendiger maken van steden gaat hand in hand met meer groen en water. Het is daarbij van belang rekening te houden met bijvoorbeeld het voorkomen van ongedierte, infectieziekten en van stoffen die allergische reacties oproepen. Hier is niet alleen een rol weggelegd voor bewoners zelf, maar ook voor overheden en professionals. Gezamenlijk zoeken we naar oplossingen om deze effecten te verminderen en te werken aan een gezonde leefstijl en gezonde leefomgeving.

Ontwikkelingen Veilig Thuis, 2021

Veilig Thuis, onderdeel van het Zorg- en Veiligheidshuis, geeft advies en organiseert hulp. Ze doorbreken onveilige situaties en trekken samen met gezinnen, huishoudens en ketenpartners op om het bij gezinnen / huishoudens weer veilig te maken. Of het nu om kinderen, volwassenen of ouderen gaat. Ze proberen goed te luisteren en vragen te stellen wanneer iemand contact opneemt. Veel bellers tobben al lang met hun zorgen en hebben zelf al van alles geprobeerd. Een medewerker luistert en helpt om het verhaal op een rij te zetten.

Coronapandemie

Door de coronamaatregelen zitten gezinnen dichter op elkaar in soms kleine huizen waardoor het risico op spanningen en geweld groter wordt. We zien bij Veilig Thuis ontwikkelingen die vermoedelijk gerelateerd zijn aan de coronapandemie. Zo zijn de adviezen en meldingen gedaald, ondanks de zorgen die er zijn over de toename van huiselijk geweld en kindermishandeling in de thuissituatie. Ook zien we dat meldingen in 2020 en 2021 vaker als een spoed- of crisissituatie zijn beoordeeld.

Ambulancevoorziening: samenwerking in de keten voor de juiste zorg

De focus bij de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) is gericht op het zo goed mogelijk inspelen op de acute zorgvragen in de regio. Samenwerking in de regionale acute zorgketen en landelijke afstemming hebben hierbij hoge prioriteit. Goede coördinatie van de zorg heeft in 2021 de nodige aandacht gekregen.

In juli 2021 zijn de eerste stappen gezet voor de inrichting van het Zorgcoördinatiecentrum (ZCC). Met het ZCC willen we samen met ketenpartners ervoor zorgen dat de juiste zorg op de juiste plaats door de juiste hulpverlener op het juiste moment wordt geboden. Speciaal opgeleide medewerkers van de RAV hebben het ZCC bemand, samen met medewerkers van de huisartsenpost. Er is ervaring opgedaan en kleine verbeteringen in de zorg zijn doorgevoerd.

Streven blijft om in de toekomst met thuiszorg, huisartsenpost en andere zorgpartners gezamenlijk vorm te geven aan de invulling van het ZCC. Alleen hierdoor kunnen we gezamenlijk de sterk groeiende zorgvraag blijven beantwoorden.

GHOR: scharnier tussen zorg en veiligheid tijdens de coronapandemie

De GHOR verbindt veiligheid en zorg in tijden van crisis. Dit geldt ook bij het verminderen van de verspreiding van het coronavirus COVID-19. Dit deden we in de crisisorganisatie binnen de Veiligheidsregio Hollands Midden en binnen onze eigen keten van zorg- en veiligheidspartners. In 2020 lag de focus op het organiseren van regie in de keten. Het jaar 2021 was het jaar van voortzetten van de samenwerking en zorgen dat de 'witte keten' en de veiligheidsregio met elkaar verbonden bleven. Hoe werkte de GHOR in 2021 tijdens de coronapandemie?

Zorgdifferentiatie: omgaan met verschillende zorgvragen

De Regionale Ambulancevoorziening biedt verschillende soorten ambulancezorg in de regio. Er zijn ambulances die alle soorten zorg bieden en er zijn ambulances die meer gericht zijn op planbaar vervoer.

Zo is er een Midden Complexe Ambulance. Op deze ambulance worden patiënten vervoerd die geen acuut bedreigende aandoeningen hebben aan vitale organen van hun lichaam, maar waar de patiënt wel verpleegkundige zorg behoeft.

Daarnaast zijn er de Physician Assistant, de verpleegkundig specialist en de Rapid Responder. Deze ambulanceverpleegkundigen worden solitair ingezet bij acute hulpvragen, maar hij/ zij kan de patiënt niet vervoeren naar een ziekenhuis.

Tijdens evenementen kan ook de Biker Rapid responder ingezet worden. Zo differentiëren we de ambulancezorg, oftewel zorgen we dat verschillende zorgvragen/omstandigheden passende zorg krijgen. Zo kunnen we de paraatheid leveren die van ons gevraagd wordt en boeken we winst voor de patiënt, de zorgverlener en de keten:

  • De patiënt kan met zorg op maat worden bediend. Door zorgdifferentiatie krijgt de patiënt de juiste zorg op het juiste moment van de juiste hulpverlener.
  • Voor medewerkers van de ambulancedienst ontstaan door functiedifferentiatie meer ontwikkelmogelijkheden.
  • In de keten wordt het zorgaanbod, dat de verbinding vormt tussen huisartsen- en ziekenhuiszorg, verbreed. De acute zorgketen wordt minder onnodig belast.
“Als PA ambulancezorg hebben we thuis net wat meer mogelijkheden om een antwoord te geven op de acute zorgvraag van de patiënt. Schaarse ambulances blijven beschikbaar voor andere patiënten”.

Lennert Kulker, Physician Assistant