Wij werken aan positieve gezondheid.

Wij geloven dat gezond zijn meer is dan ‘niet ziek zijn’. We geloven dat gezondheid niet alleen fysiek is. Het gaat ook om hoe mensen in hun omgeving functioneren, of ze voldoende rust en zekerheid hebben, of ze mentaal in balans zijn, of ze alles uit hun leven kunnen halen. Natuurlijk is dat grotendeels een persoonlijke situatie – maar niet iedereen kan alles zelf. Als maatschappelijke organisatie werken wij daarom steeds aan de voorwaarden voor gezondheid en veiligheid op meerdere gebieden. Dat vraagt om een brede blik en die hebben wij.

Award platform Rookvrije Generatie

Niet roken waar de kinderen bij zijn. Daar kan niemand tegen zijn. Hecht GGD Hollands Midden is geïnspireerd geraakt door de ambitie van De Rookvrije Generatie. Speciaal voor onze regio hebben we daarom een eigen platform opgezet. Doel is om omgevingen waar veel kinderen komen aan te moedigen om hun omgeving rookvrij te maken. Met onze wethouders hebben we campagnefilmpjes opgenomen om extra urgentie te creëren. Ook sportclubs, verloskundigen, kinderboerderijen en speeltuinen werkten hieraan mee. Naast de filmpjes, cijfers en nieuws per gemeente, biedt het platform ook informatie om eenvoudig rookvrij te worden. We waren al trots dat we genomineerd werden voor een award van de Rookvrije Generatie. Maar dat we de prijs ook wonnen, daar zijn we toch echt wel heel erg trots op.

De toegevoegde waarde van de gezinsverpleegkundige

De gezinsverpleegkundige is een ervaren jeugdverpleegkundige bij de GGD, die zich richt op gezinnen die op meer terreinen extra zorg nodig hebben. Het gaat dan vooral om gezinnen die niet zo goed weten welke zorg ze nodig hebben, omdat er zoveel speelt. Vaak weten ze ook niet waar ze welke hulp kunnen vinden. De gezinsverpleegkundige bezoekt het gezin thuis of gezinsleden komen naar het Centrum voor Jeugd en Gezin. De GGD is kernpartner van het CJG. De focus ligt op de kinderen in het gezin, maar er is ook aandacht voor de opvoeders en de leefomgeving.

Hecht GGD Hollands Midden heeft enkele jaren geëxperimenteerd met de functie gezinsverpleegkundige. Op basis van de ervaringen van de ouders, JGZ-professionals en ketenpartners hebben zij besloten deze functie te behouden. Alle betrokken partijen zijn erg tevreden en zien een grote meerwaarde van het inschakelen van een gezinsverpleegkundige. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de ouders door de ondersteuning van de gezinsverpleegkundige meer inzicht in hun eigen situatie hadden gekregen en dat zij zich gesteund voelden in hun rol als ouder. In de grote gemeenten Leiden, Gouda, Katwijk en Alphen aan den Rijn is er een gezinsverpleegkundige, die de kwetsbare gezinnen onder haar hoede heeft. De GGD onderzoekt of het mogelijk is om ook in kleinere gemeenten een gezinsverpleegkundige in te zetten.

“In het werk als gezinsverpleegkundige houd ik een vinger aan de pols bij kwetsbare gezinnen. Door contact te houden en langs te gaan, blijven deze gezinnen in beeld bij de Jeugdgezondheidszorg en kunnen wij sneller de juiste zorg verlenen. Tijdens de coronapandemie is dit extra belangrijk omdat gezinnen nog kwetsbaarder zijn”.

Annemieke Keuzenkamp, Gezinsverpleegkundige

De gezinsverpleegkundigen hebben in 2021

contactmomenten gehad

Deze contactmomenten waren met

kinderen

Leefstijl project: Blijf goed voor jezelf zorgen!

De GGD heeft de afgelopen twee jaar voor de coronabestrijding veel werk verzet en het werk is nog niet klaar. We hebben getest, bron- en contactonderzoek gedaan en daarna ook het grootste deel van de inwoners van de regio Hollands Midden gevaccineerd. Maar gezond zijn en blijven verdient blijvende aandacht. Met de leefstijlcampagne ‘Blijf goed voor jezelf zorgen’ willen we onze inwoners aanmoedigen aandacht aan hun gezondheid te blijven geven. Zo geven we tips over gezonde voeding, matigen van alcohol, stoppen met roken, lekker blijven bewegen en met elkaar in contact blijven. We attenderen ook ouders op onze opvoedondersteuning.

Hecht heeft deze campagne ook onder de aandacht gebracht bij haar medewerkers. Ook zij hebben een druk en veeleisend jaar achter de rug waarbij het van belang is goed voor jezelf te blijven zorgen.

Voor medewerkers van Hecht organiseerde we een digitale workshop ‘mindful pauzeren’ en een Webinar over Slaap en Veerkracht.

Deelgenomen medewerkers

(Eigen Hecht-competitie binnen de Ommetjes-app)

Gelopen ommetjes

Maatschappelijke effecten van corona

De maatschappelijke effecten van de coronapandemie zijn groot. Naast een gezondheids- en economische crisis, veroorzaakt corona ook een maatschappelijke crisis.

In 2021 ging het team Maatschappelijke Effecten Corona aan de slag, met als doel de risico’s van de coronamaatregelen voor de volksgezondheid zoveel mogelijk te beperken. Het team bestond uit onderzoekers, adviseurs, artsen en andere professionals van de GGD.

Werken als jeugdarts bij de GGD

Caroline Schouten is al 20 jaar werkzaam als jeugdarts bij de GGD. Ze is werkzaam op de locatie van het Centrum voor Jeugd en Gezin in Leiden. De GGD is kernpartner van het CJG.

Het jeugdgezondheidszorgteam Leiden Midden bestaat uit twee assistenten, vier jeugdverpleegkundigen en twee jeugdartsen. Samen verzorgen zij de jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 t/m 12 jaar die wonen in de prachtige Leidse binnenstad. Ze houden spreekuren, hebben contact met scholen, voeren vaccinaties uit en bovenal zijn ze een laagdrempelige vraagbaak voor alle ouders en kinderen met vragen over gezondheid, ontwikkeling, opgroeien en opvoeding.

Hoe gaat het met het kind? Hoe ziet de omgeving van een kind eruit? Maar ook hoe gaat het met de ouders?

Caroline: “Als jeugdarts heb ik uitvoerende taken, daarnaast ben ik opleider van een jeugdarts in opleiding, ben ik intervisie begeleider van twee artsengroepen, ben ik bestuurslid bij de wetenschappelijke vereniging van jeugdartsen èn ben ik een yogi en een yogateacher. Iedere ochtend, voor m'n werk, doe ik mijn yogapractice in een yogazaal in Leiden, zodat ik helemaal zen aan m'n dag begin. Volgers op Instagram konden een werkdag met Caroline meekijken. Ben je benieuwd naar meer verhalen van collega’s die werken bij Hecht GGD Hollands Midden? Bekijk dan ons Instagram account

“In de Jeugdgezondheidszorg kijken de medewerkers van het CJG samen met ouders mee hoe het gaat met de gezondheid en ontwikkeling van hun kinderen. In de gesprekken gebruiken zij de GIZ methodiek, een driehoek waarin heel helder aangegeven is welke factoren allemaal van invloed zijn op de ontwikkeling van kinderen."

Caroline Schouten, Jeugdarts