Wij bieden kansen door onze kennis.

Als maatschappij willen wij dat mensen zich kunnen ontwikkelen. Daarom delen wij onze kennis over gezondheid, veiligheid en welzijn. We voeren regelingen uit die zorgen dat mensen deel kunnen zijn van de samenleving. Wij bieden mensen kansen op een beter leven.

Digitalisering in de Jeugdgezondheidszorg

Beeldbellen

Vier jeugdverpleegkundigen en een jeugdarts, werkzaam in de Jeugdgezondheidszorg (JGZ), deden in 2020/2021 mee aan een onderzoek naar beeldbellen. Voor die tijd vonden gesprekken met ouders en jongeren alleen fysiek of telefonisch plaats. Door de coronapandemie konden fysieke afspraken niet altijd doorgaan.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat ouders en jongeren een voorkeur geven aan beeldbellen boven telefonisch contact. Ze waardeerden het meteen rapportcijfer 8,4. Dat ook de non-verbale communicatie tijdens het beeldbellen zichtbaar is werd als het grootste voordeel gezien. Tijdens het gesprek maakte de professionals gebruik van de GIZ methodiek. Dit is een gespreksmethodiek dat helpt om de zorgbehoeften van het gezin in kaart te brengen. Ook de professionals van de JGZ waren erg opgetogen met deze nieuwe manier van werken.

Aan het woord, Jacqueline van Cassel, jeugdverpleegkundige voor kinderen van 0-12 jaar over haar ervaringen met het beeldbellen: “Mijn ervaringen en die van de ouders zijn positief. De tweede pilot bestaat uit het contactmoment van in zorg nemen van baby’s waarvan dit het tweede kindje is in het gezin. De keuze om de ouders via beeldbellen te benaderen in plaats van via de telefoon heeft vele voordelen. Zoals het zien van een gezicht, beide ouders kunnen aanwezig zijn en het delen van websites en de GIZ methodiek."

"Persoonlijk zie ik zeker de voordelen van beeldbellen. Ik heb twee weken geoefend. Uiteindelijk kon ik er goed mee omgaan. Bij een hoop ouders heeft beeldbellen de voorkeur boven bellen. Het wekt volgens ouders vertrouwen op om een bekend gezicht te zien. Ik denk dat het vooral belangrijk is om je aan te passen naar de wensen van de ouders/opvoeders. Dat zorgt voor een goede samenwerking tussen ouders en de JGZ, wat resulteert tot betere afstemming van vragen en zorgen van het gezin”.

Score van 8.2 voor website hoezitdat.info

In 2021 is er een tool ingezet om de klanttevredenheid van websites van de Centra voor Jeugd en Gezin te meten. De GGD is kernpartner van de CJG.

Gemiddeld scoorde de jongerenwebsite Hoezitdat.info een 8,2. Op deze website vinden jongeren betrouwbare antwoorden op vragen over bijvoorbeeld vriendschap, relaties, werken en geld. Via chat kunnen zij terecht voor hulp en advies. Ouders/opvoeders kunnen voor informatie, hulp en advies terecht op de CJG-website van hun gemeente: www.cjghm.nl. In totaal vonden hier 1.098 chatgesprekken plaats met een jeugdverpleegkundige. De websites kregen van de bezoekers gemiddeld een mooie 7,6.

Professionals die werken met jongeren en gezinnen konden terecht op www.cjgprof.nl. Deze wegwijzer werd door hen beoordeeld met een 7,8.

,2

Scoorde gemiddeld

Fijnmazig vaccineren

Na het vaccineren van de grote massa hebben we vanaf juni aandacht besteed aan bijzondere doelgroepen, zoals dak- en thuislozen, asielzoekers en arbeidsmigranten. Met mobiele prikteams bezochten we maatschappelijke opvangorganisaties, een asielzoekerscentrum en diverse bedrijven. Artsen en verpleegkundigen gingen vaak vooraf op pad om voorlichting te geven en in gesprek te gaan. Over vragen als “Hoe werkt een vaccin en wat doet dat in mijn lichaam?’ en “Word ik ziek van een prik?” In augustus gingen mobiele vaccinatieteams met de prikbus de wijken in. Dat was een aanpak op maat. Dichtbij, makkelijk bereikbaar en laagdrempelig. Voor iedereen die zonder afspraak een prik wilde halen. Ook gericht op mensen met een migratie- en lage sociaaleconomische achtergrond. Omdat we merkten dat bij deze groep veel vragen, twijfels en angsten leven werd ook hier voorlichting gegeven. Samen met gezondheidsadviseurs organiseerden we bijvoorbeeld koffieochtenden. Daar werd vooral veel gesproken over zwangerschap en vaccinatie. De vrouwen hadden vragen als “Kan ik na een prik tegen corona nog wel zwanger worden?” en “Is een prik niet slecht voor mijn ongeboren baby?”. Enthousiaste teams sleutelfiguren werden opgeleid om vervolgens de wijken in te gaan om informatie te delen met hun land- en taalgenoten. In totaal werden in de prikbussen ruim 10.000 mensen geprikt. Vanwege de weersomstandigheden stopten de prikbussen in november. De mobiele teams gingen naar binnenlocaties zoals buurtcentrum, bibliotheek, gemeentehuis of sporthal.

Gezondheidsmonitoren 2020

Het afgelopen jaar zijn de gezondheidscijfers uit de Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2020 beschikbaar gekomen op ons dashboard www.eengezonderhollandsmidden.nl. Deze website geeft informatie over de gezondheid van de inwoners van de gemeenten in Hollands Midden. De informatie is vrij beschikbaar voor iedereen die wil helpen de gezondheid in de gemeenten van Hollands Midden te verbeteren. De cijfers zijn eind oktober gepresenteerd aan gemeenten en samenwerkingspartners uit de regio. Ook spreken we met alle gemeenten om de cijfers op lokaal niveau te duiden en prioriteiten te benoemen voor lokaal gezondheidsbeleid. We hebben hierbij extra aandacht voor kwetsbare groepen en streven naar een integrale aanpak van gezondheidsproblemen. Op het dashboard zijn ook resultaten te vinden over de trends en kwetsbare groepen. De resultaten zijn ook verwerkt in nieuwe gebiedsprofielen, die direct inzicht geven op welke domeinen het goed of minder goed gaat in een gemeente of wijk.

Nu Niet Zwanger

Het programma Nu Niet Zwanger (NNZ) helpt cliënten na te denken over het moment van hun kinderwens, zodat zij niet onbedoeld zwanger raken. Bewust kiezen is geïnformeerd kiezen en dat geldt zeker voor het ouderschap. Het maken van die bewuste keuze begint bij de professionals die open en nieuwsgierig met hun cliënten in gesprek gaan over hun kinderwens. Om dit voor elkaar te krijgen werkt de GGD hard aan het programma Nu Niet Zwanger. Berber Atsma en Gerda de Groot vormen op dit moment het “NNZ team” en zijn (online) op pad om het programma onder de aandacht te brengen bij de vele verschillende hulpverleningsorganisaties én bij het medisch domein zoals verloskundigen, huisartsen en gynaecologen. Daarnaast geven zij basisscholingen over de methodiek van de NNZ aan aandachtsfunctionarissen in het sociaal domein.

Ook collega's van het Zorg- en Veiligheidshuis zijn geschoold en de gesprekstechnieken zijn aan de toolkits van de medewerkers toegevoegd. Daarmee is ook bij hen een inhoudelijke basis gelegd voor Nu Niet Zwanger-gesprekken. Dit is belangrijk omdat via landelijke pilots is gebleken dat cliënten de aandacht hiervoor in de hulp en ondersteuning positief waarderen. Meer weten over het programma Nu Niet Zwanger? Ga naar www.nunietzwanger.nl

“Al tien van de 18 gemeenten in onze regio hebben zich aangesloten bij het programma. In 2021 zijn er 20 organisaties aangesloten en zijn er 41 aandachtsfunctionarissen geschoold. Dat betekent dat we nog niet klaar zijn met de implementatie van NNZ in onze regio. Uiteindelijk willen we met het programma alle inwoners kunnen ondersteunen als dat nodig is en dat vraagt om regionale dekking.”

Gerda en Berber, Nu Niet Zwanger-team

Pilot Pluis niet Pluis voor een moderne jeugdgezondheidszorg

De GGD werkt aan een moderne jeugdgezondheidszorg door meer zorg op maat te bieden en zichtbaarder te zijn in de keten en de expertise van de jeugdarts ook buiten de spreekkamer in te zetten. Tegelijkertijd hebben we te maken met veranderende omstandigheden, zoals de toenemende aandacht voor psychosociale problematiek en een groeiend artsentekort.

Samenwerking met geboortezorg

In 2021 is de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) aspirant deelnemer geworden van het bestuur van zowel het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Leiderdorp als Leiden. In 2022 is JGZ officieel lid van het bestuur van VSV. Een Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) is een regionaal netwerk waarin organisaties van verloskundigen, kraamzorgorganisaties en andere regionale geboortezorg professionals samen het beleid van de zorg rond zwangerschap en geboorte vaststellen.

Succesvolle landelijke uitrol Virtual Reality trainingen

Het ministerie van Justitie en Veiligheid is geïnteresseerd in nieuwe toepassingsmogelijkheden van Virtual Reality simulaties (VR). Er is een speciale trainingsvariant ontwikkeld voor Zorg- en Veiligheidshuizen (ZVH). Het ministerie heeft Hecht Zorg- en Veiligheidshuis Hollands Midden gevraagd om deze trainingen verder uit te rollen onder de 30 Zorg- en Veiligheidshuizen in het land. Daarvoor is een trainerspoule samengesteld bestaande uit vijf trainers die de VR-trainingssessies gaan begeleiden. Thema’s die tijdens de training behandeld worden zijn huiselijk geweld en leven met een licht verstandelijke beperking. Het doel is het vergroten van de professionaliteit van medewerkers en ketenpartners en om de samenwerking tussen en binnen ZVH’en te verbeteren.

In Zuid Holland hebben inmiddels

Zorg- en veiligheidsprofessionals

een Virtual Reality training gehad in 2021.

“Er zijn nu zes regio’s getraind en ook hebben heel wat bijzondere deelnemers meegedaan, zoals een officier van justitie en een rechter. Tijdens het VR-Days Europe congres zijn we veel te weten gekomen over de toepassingsmogelijkheden van Virtual Reality in de zorg, veiligheid en het onderwijs”.

Sander Neger